Gayrimenkul hukuku, Türk hukukunda taşınmaz malların mülkiyeti, satışı, devri, kiralanması ve kullanımına ilişkin hukuk kurallarını ve uygulamalarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.Türk hukuk sistemi içerisinde önemli bir yer tutan gayrimenkul hukuku, taşınmaz malların mülkiyeti, satışı, devri, kiralanması ve kullanımı gibi konularda düzenlemeler içermektedir. Bu nedenle, gayrimenkul işlemleri gerçekleştiren kişilerin bu hukuk dalı ile ilgili yasal düzenlemeleri bilmeleri ve işlemlerini bu doğrultuda gerçekleştirmeleri önemlidir.
Kiracının kira bedelini ödememesi tahliye sebebidir. Ancak tahliye davasının açılmasından önce kiracıya hukuka uygun bildirim yapmak ve hukuki sürenin dolması beklenmelidir. Hukuka uygun tebligat yapılmaması, ihtarın gerekli şartları taşımaması gibi durumların yaşanmaması için tahliye davası sürecinde bir avukat ile çalışmanızı öneririz.
Emlak satışlarında, taraflar arasında yapılan sözlü anlaşmalar hukuki geçerlilik taşımaz ve önerilmez. Gayrimenkul hukuku şekil şartına bağlı işlemlerden oluşur. Taşınmaz satış sözleşmeleri, tarafların haklarını ve sorumluluklarını belirler, taşınmazın satışıyla ilgili detayları düzenler ve her iki tarafın çıkarlarını korumaya yardımcı olur. Bu nedenle de hukukumuz, taşınmaz satış sözleşmesinin resmi şekilde düzenlenmesini aramaktadır. Adi yazılı sözleşme, sözlü sözleşme, satış vaadi sözleşmesi gibi sözleşmeler satış sözleşmesi niteliği taşımamaktadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartman aidatını kat maliki, diğer bir değişle ev sahibi ödemelidir. Ancak genellikle kira sözleşmesinde aidatı kiracının ödeyeceği düzenlenmektedir. Ödenmeyen aidat borcu için apartman yöneticileri hem ev sahibine hem de kiracıya icra takibi başlatabilir.
Ecrimisil (haksız işgal tazminatı) talep edilebilmesi için; taşınır veya taşınmaz mal haksız bir şekilde kötüniyetli işgalci tarafından işgal edilmiş ve sonucunda bir zarar doğmuş olmalıdır. Ecrimisil davası ile istenebilen tazminatlar şunlardır:
- Haksız işgal edenin normal kullanımından doğan eskime zararı (müspet zarar),
- Kullanmadan doğan müspet zarar,
- Malik veya zilyetin yoksun kaldığı kâr.
İskan, gayrimenkulun belediyeye tasdik edilmiş projeye uygun bir şekilde bitirilmesi ile bağlı bulunan belediyeden alınır. İskan belgesi olmadan elektrik, su, doğal gaz, telefon ve kanalizasyon gibi hizmetler alınamamaktadır. Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşmede, iskanın müteahhit tarafından alınacağı kararlaştırılmış ise müteahhit aleyhine eksik teslim yapıldığı gerekçesi ile dava açılabilmektedir. Hak kaybı yaşamamanız adına bu süreçte hukuki destek almanız yararınıza olacaktır.