Türk hukukunda İcra ve İflas hukuku, alacaklıların alacaklarını tahsil etmek için başvurabilecekleri hukuki bir mekanizmadır. İcra ve İflas hukuku, Türk Borçlar Kanunu’nda ve İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir.

İcra hukuku, bir alacağın tahsili için başvurulan yargı yolu olarak tanımlanabilir. İcra takibi, borçlunun mallarının haciz edilerek satılması veya borçlunun maaşından kesinti yapılması yoluyla gerçekleştirilir. İcra takibinin başlaması için alacağın kesinleşmiş ve ödeme tarihinden sonra belirli bir süre geçmiş olması gereklidir.

İflas hukuku ise bir borçlunun ödeme güçlüğü çektiği durumlarda alacaklıların alacaklarını tahsil etmek için başvurabileceği bir yargı yolu olarak tanımlanabilir. İflas takibi, borçlu şirketin veya kişinin mal varlığının tasfiye edilerek alacaklıların alacaklarının ödenmesi yoluyla gerçekleştirilir. İflas takibi, borçlunun ödeme güçlüğü çektiği açık bir şekilde ortaya konulduğunda başlatılabilir.

Ödeme emri işlemleri, ihtiyati haciz işlemleri, menfi tespit davaları, icra takibi ve satış işlemleri, iflas işlemleri başta olmak icra ve iflas hukuku alanında hukuki yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Aleyhinize açılmış bir icra dosyalarını e-devlet sistemi üzerinden icra takibi sorgulama bölümünden öğrenebilirsiniz.

Ödeme emri geldikten sonra ödeme emrini dikkatlice inceleyin; borcunuzun ne olduğunu, neden ödeme emri aldığınızı ve ne kadar sürede ödeme yapmanız gerektiği ödeme emrinde yazmaktadır. Ödeme emrinde yer alan borcunuzun doğruluğunu kontrol edin ve eğer borcunuz hakkında bir şüpheniz veya itirazınız yoksa ödeme emrinde belirtilen süre içerisinde borcunuzu ödeyin. Eğer borcunuzun haksız veya yanlış olduğunu düşünüyorsanız, ödeme emrine süresi içinde itiraz edin. 

Burada belirtilen adımlar genel bir rehber niteliğindedir ve her durum farklılık gösterebilir. Bu nedenle hukuki konularda profesyonel bir destek almanız önemlidir. Durumunuza özel tavsiyeler almak ve uygun adımları atmanız konusunda hukuki yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Borçluya gönderilen ödeme emrine rağmen herhangi bir ödeme yapılmamış ise icra takibi kesinleşir. Alacaklı, takip kesinleştikten sonra bir sene içerisinde borçluya ait menkul ve gayrimenkul malların haczedilmesini isteyebilir. Borçlunun maaşı var ise bu maaş üzerinde de haciz işlemi yapılabilir.

Borçluya ait menkul malların haczedilmesinin ardından 6 ay, gayrimenkuller üzerinde de 1 yıl içerisinde malların satışını talep etmek zorundadır. Aksi halde söz konusu mallar üzerinde hacizler kalkacaktır. Herhangi bir hak kaybının yaşanmaması için bu konuda profesyonel hukuki destek almak önemlidir.

İcra takibine konu olan borç, faiz, masraf, vekalet ücreti, harçlar ve diğer ilgili kalemler dahil olmak üzere tamamının ödenmesi durumunda icra daireleri aracılığıyla veya ayrıca yapılan ödemeyle kapatılabilir. Borç ve tüm ilgili kalemler icra dairelerine yatırılmışsa, icra dosyasının derhal kapatılması gerekmektedir. Borcunu ödemek ve cebri icra takibiyle ilgili dosyayı kapatmak isteyen kişilerin, ilgili icra müdürlüğüne başvurarak, borçlu oldukları dosya için dosya hesap raporu uygulamadan bilinen yaygın adıyla kapak hesabı talep etmeleri önemlidir. Çünkü sadece ödeme emrinde belirtilen tutarın ödenmesi, genellikle icra dosyasının eksik ödeme nedeniyle kapanmasını engelleyebilir, borç devam edebilir.

Ayrıca, borçlu, alacaklıya veya avukatlarına ödemeyi yapmış olma ihtimali de vardır. Bu durumda, taraflar dilediği gibi uzlaşma sağlayabilirler. Ödemeyi alan alacaklı veya vekili, icra dairesine bir dilekçe vererek takibin sonlandırılmasını talep edebilir. Aynı şekilde, alacaklı, UYAP üzerinden icra dosyasına “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatıldığına” dair bildirimde bulunarak, haricen tahsil harcını ödeyerek dosyayı kapatabilir. Alacaklıya veya avukatına ödeme yapılmasına rağmen takibin devam etmesi durumu ile karşılaşılmaması için hukuki destek almak önemlidir.

Emekli maaşına kural olarak haciz koyulamaz. Ancak icra memurlarının hatalı işlemleri veya emeklinin iradesi dışında verilen izinler gibi durumlar söz konusu olduğunda ortaya emekli maaşına haciz koyulma durumu ortaya çıkabilir.

Emekli maaşlarına haciz koyulmasının iki istisnası bulunmaktadır. Bunlar nafaka alacakları ve emeklinin iznidir. Ancak bu durumlarda bile haczin emekli maaşının 1/4’ünü geçmemesi gerekmektedir. Söz konusu istisna durumlar olmadan veya maaşın 1/4’ünü geçen hacizlerin olması durumunda icra müdürlüğüne verilecek bir dilekçe ile hacizlerin kaldırılması mümkündür.