Sigorta hukuku, sigortacılık işlemleri ile ilgili kuralların ve yasaların düzenlediği hukuk dalıdır. Sigorta hukuku, sigorta sözleşmeleri ile ilgilidir. Sigorta sözleşmeleri, sigortacı ve sigortalı arasında yapılan bir sözleşmedir. Sigortacı, sigorta poliçesi düzenleyerek, sigortalının belirli bir risk için prim ödemesi karşılığında sigorta hizmeti sunar.
Sigorta sözleşmeleri, genellikle mal sigortası, hayat sigortası ve kaza sigortası olarak sınıflandırılır. Mal sigortası, bir malın zarar görmesi veya kaybolması durumunda ödenen tazminatı kapsar. Hayat sigortası, sigortalının ölümü veya belirli bir yaşa ulaşması durumunda ödenen tazminatı kapsar. Kaza sigortası ise sigortalının kaza geçirmesi durumunda ödenen tazminatı kapsar.
Sigorta hukuku ayrıca sigorta sözleşmesi kapsamında ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümü için de çeşitli mekanizmalar sunar. Bu mekanizmalar arasında hakem heyetleri, arabuluculuk ve mahkeme yoluyla uyuşmazlıkların çözümü yer alır.
Araç değer kaybı trafik kazasına karışan araçların, hasara uğraması ve tamir edilmesi sebebiyle, aracın ikinci el piyasasında meydana gelen düşüşü ifade eder. Kaza sonucu arabada meydana gelen değişimler Tramer kayıtlarına işlediği için, düşük bir ücret karşılığı her aracın hasar geçmişi sorgulanabilmektedir. Belli başlı şartların oluşması halinde araç değer kaybı tazminatı alınabilecektir. Bunlar; kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde başvuru yapılması, %100 kusurlu olmamak, işlem gören parçaların daha önce işlem görmemesi, basit onarımla giderilemeyecek hasar olması, aracın perte çıkmamasıdır.
Araç değer kaybı tazminatı karşı taraftan alınabileceği, karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından da alınabilir. Kusurlu aracın sigorta şirketine yapılan başvuruya 15 gün içinde cevap verilmez veya olumsuz bir cevap verilirse dilerse Sigorta Tahkim Komisyonu’na dilerse de doğrudan dava açma yoluna gidilebilir.
Kazaya karışan sigortasız araçların yol açtığı bedensel zararlar için karşı taraf ödeme yapmaya yanaşmaz veya ödeme yapacak durumu yoksa doğrudan Güvence Hesabı’ndan zararların tazminini isteyebilirsiniz. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri bünyesinde kurulan “Güvence Hesabı”, sigortasız şekilde kaza yapılması, çalıntı araçla kaza yapılması, trafik sigortası yapan şirketin iflas etmiş olması ve zarara sebebiyet veren aracın tespit edilememesi durumlarında diğer sürücüleri mağdur etmesinin önüne geçme amacıyla kurulmuştur.
Güvence Hesabı yalnızca bedensel zararları karşılamaktadır. Kusursuz tarafın aracın meydana gelen maddi tazminatlar için ise herhangi bir ödeme yapmamaktadır.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun (KTK) 97. maddesinde yapılan değişiklik ile, sigorta davaları ve sigorta tahkim başvuruları için sigorta şirketine başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu değişiklik öncesinde, zarar gören kişi doğrudan dava açabiliyorken, şimdi zarar görenin dava açmadan veya sigorta tahkim yoluna başvurmadan önce öncelikle sigorta şirketine yazılı başvuru yapması gerekmektedir.
Kazanç kaybı, ticari amaçlarla kullanılan araçların (örneğin taksi, servis veya otobüs gibi) bir kaza sonucunda tamir sürecinde kullanılamaması veya işletilememesi nedeniyle yaşanan maddi kayıptır. Ticari kazanç kaybı, karşı tarafın trafik sigortası poliçesinden talep edilemez. Ancak, kazada kusuru bulunan diğer aracın ruhsat sahibi veya sürücüsüne karşı ticari kazanç kaybı talep edilebilir. Talepte bulunmak için kusurun tamamının ticari araç sahibinde olmaması gerekmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurusu yapılan on beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. On beş bin Türk Lirası (15.000-TL) ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde itiraz edilebilir. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan iki yüz otuz sekiz bin yedi yüz otuz Türk Lirasının (238.730-TL) üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen hakem kararları için temyize gidilebilir.